Connect with us

Hi, what are you looking for?

Geestelijke gezondheid

Het wijzende vingertje van Van Ooijen leidt af van falend politiek beleid

In een interview met het AD stelde staatssecretaris Maarten van Ooijen dat kinderen te snel naar een psycholoog zouden sturen. Het leverde een hoop ophef op, zowel op sociale media als in de politiek. NVO orthopedagoog-generalist Daniëlle Goedhart-Bax vindt dat het wijzende vingertje van de staatssecretaris afleidt van falend politiek beleid.

Opzwepend meet- en prestatiebeleid in Nederland

“Het is een strategische zet: het vingertje wijzen naar ouders omdat zij te snel psychologische hulp zouden zoeken“, zegt Goedhart-Bax. “Het leidt af van de daadwerkelijke oorzaak, waar Van Ooijen notabene zelf onderdeel van uitmaakt. Het opzwepende meet- en prestatiebeleid in Nederland is ontstaan door ambitieuze plannen in de politiek.”

Goedhart-Bax is niet de enige die er zo over denkt, zo blijkt:

“Dit schadelijke beleid heeft inmiddels het dieptepunt bereikt. Denk aan de cito’s en de hieruit voortvloeiende prestatiedruk. Kinderen ontwikkelen buitensporige stress; ze voelen de druk om constant te moeten presteren”, stelt Goedhart-Bax.

‘Passend onderwijs’

“Denk ook aan de invoering van het zogenaamd ‘passende onderwijs’, terwijl we momenteel in de hoogste piek zitten van thuiszittende kinderen. Puur omdat er geen passend onderwijs te vinden is voor deze groep kinderen”, vervolgt ze.

“Wanneer gesignaleerd wordt dat een peuter geen blokjes kan stapelen wordt verwezen naar een psychologische onderzoek en kinderen die drukker zijn dan gemiddeld worden geadviseerd hier maar eens naar te laten kijken. Immers is het lastig om met ‘druk’ gedrag goed te kunnen meekomen in de rat race. Als ouder sta je vaak klem.”

Hier ging ook Leerlingenbelang Voortgezet Speciaal Onderwijs op in:

“Zo’n ambitieus toets- en meetbeleid eist zijn tol en leidt tot een wildgroei aan psychische klachten. Een toename aan inzet van psychologische hulp is hierdoor goed te begrijpen.”

Hand in eigen boezem

“Het is te gemakkelijk om deze verantwoordelijkheid af te schuiven naar ouders. Het idealistische politieke beleid om alles in een grafiek te willen proppen werkt inmiddels averechts. Het zou van Ooijen sieren wanneer hij zijn hand in eigen boezem steekt en de politiek eens flink opschudt. Een duidelijker signaal dan ‘toename van psychologische hulp’ krijg je niet”, besluit Goedhart-Bax.

Ook interessant

Fondsenwerving & goede doelen

Hulphond Nederland heeft een eerste samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Amalia kinderziekenhuis in Nijmegen. De partijen gaan hulphonden inzetten bij zieke kinderen. Vandaag, op internationale...

Nieuws

Fonds Gehandicaptensport heeft haar bestaande ‘(S)Cool on Wheels’-programma doorontwikkeld voor het speciaal onderwijs met ondersteuning van Reggeborgh. Deze nieuwe ‘(S)Cool on Wheels Uniek’-clinics zijn...

Gezondheid

Natuur levert gezondheidsvoordelen op, daarvoor is steeds meer bewijs. Een toenemend aantal zorgverleners zet daarom natuur in om te werken aan de gezondheid van...

Gezondheidszorg

Innovator in jeugd- en dementiezorg Joost Slootmans is door de jury van initiatiefnemer Tenzinger unaniem verkozen tot Zorgverslimmer van het jaar 2023. Dit werd...