Connect with us

Hi, what are you looking for?

Medicijnen

Zorgen over wachttijd nieuwe medicijnen blijven

Minister Ernst Kuipers is positief over de afname van de wachttijden voor medicijnen. Dat klinkt positief, toch blijven er zorgen over de wachttijd voor nieuwe medicijnen. Dat stelt Wim de Haart van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

Andere definitie

De Haart: “Doordat minister Kuipers doorlooptijden voor nieuwe medicijnen in zijn Kamerbrief van 8 maart anders definieert dan de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), verschillen de cijfers van de minister en de VIG. Maar de zorgen over wachttijden voor nieuwe medicijnen blijven, dus de VIG gaat hierover graag verder in gesprek.”

“We hebben een eerste analyse gemaakt van de brief van de minister. Hier speelt een definitiekwestie.”

Wachttijden lopen op

De Haart heeft een aantal verklaringen voor deze definitiekwestie:

“Innovatieve medicijnen kunnen in de sluis belanden als de minister nog met de fabrikant wil onderhandelen over de prijs. Zolang een medicijn in de sluis zit, is het niet beschikbaar voor de patiënt.”

“De minister presenteert de doorlooptijden naar jaar van EMA-registratie, terwijl de VIG de doorlooptijden presenteert naar het jaar dat geneesmiddelen uit de sluis komen. Dat laatste geeft een representatiever beeld, omdat er immers nog middelen in de sluis zitten.”

“Ook met de cijfers van de minister concludeert de VIG dat de geneesmiddelen die in 2022 uit de sluis kwamen daar gemiddeld langer in zaten dan de jaren ervoor. Te weten 550 dagen voor middelen die in 2022 uit de sluis kwamen en 510 in 2021, 479 in 2020. De zorgen van de VIG worden hiermee bevestigd.”

#terugnaar100

“De gesprekken over optimalisatie van de sluis hebben nog nauwelijks plaatsgevonden. Graag benadrukken we dat wij het gesprek met het ministerie van VWS willen voortzetten, om samen vast te stellen hoe we de doorlooptijden verantwoord kunnen inkorten. En zo patiënten sneller kunnen helpen”, aldus De Haart.

De VIG startte in 2021 de campagne #terugnaar100. Inzet is dat een nieuw medicijn maximaal 100 dagen na de EMA-registratie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Ook interessant

Gezondheid

Natuur levert gezondheidsvoordelen op, daarvoor is steeds meer bewijs. Een toenemend aantal zorgverleners zet daarom natuur in om te werken aan de gezondheid van...

Geestelijke gezondheid

In een interview met het AD stelde staatssecretaris Maarten van Ooijen dat kinderen te snel naar een psycholoog zouden sturen. Het leverde een hoop...

Gezondheidszorg

Innovator in jeugd- en dementiezorg Joost Slootmans is door de jury van initiatiefnemer Tenzinger unaniem verkozen tot Zorgverslimmer van het jaar 2023. Dit werd...

Fondsenwerving & goede doelen

Hulphond Nederland heeft een eerste samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Amalia kinderziekenhuis in Nijmegen. De partijen gaan hulphonden inzetten bij zieke kinderen. Vandaag, op internationale...