Connect with us

Hi, what are you looking for?

Gezondheid

Ruim helft Nederlanders voldoet niet aan beweegrichtlijnen

Volgens de meest recente officiële cijfers bewegen Nederlanders gemiddeld nog altijd te weinig: slechts 47% voldeed in 2021 aan de beweegrichtlijnen. Daarmee is er nog een lange weg te gaan voor de ambitie uit het preventieakkoord.

Ambitie voor 2040: 75%

Die ambitie luidt namelijk als volgt: in 2040 voldoet 75% van de Nederlanders aan de beweegrichtlijnen. Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van een gezonde leefstijl, maar in het beweeggedrag is dat nog lang niet altijd terug te zien.

Een gemiste kans, aldus Noor Willemsen van het Kenniscentrum Sport & Bewegen, want voldoende bewegen draagt bij aan een langer en gezonder leven. Onder meer door verminderde kans op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en het voorkomen van depressieve en angstige gevoelens.

Daling in 2021

In 2021 voldeed slechts 47,2% van de Nederlanders van 4 jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. Ter vergelijking: in 2020 voldeed 52,7% van de Nederlandse volwassenen aan de beweegrichtlijnen. Deze cijfers duiden op een daling.

Tijdens werk, wandelen en buitenspelen

Het belang van bewegen door de dag heen wordt vaak onderschat. Mensen denken met een uurtje sporten in de week genoeg te bewegen, maar zijn zich er niet van bewust dat verspreid over de week bewegen beter is voor hun gezondheid. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat mensen hun beweging halen uit zowel sporten als het bewegen door de dag heen.

Zo zijn bij volwassenen bijvoorbeeld de meestgenoemde activiteiten bewegen tijdens werk en wandelen in vrije tijd. Bij jeugd is buitenspelen de meest beoefende activiteit.

Meer aandacht voor creëren omgeving voor beweging

Willemsen: “Om mensen te stimuleren meer te bewegen en in de buurt te komen van de ambitie uit het preventieakkoord, is er meer aandacht nodig voor het creëren van een omgeving die bewegen voor iedereen een vanzelfsprekend onderdeel van de dag maakt.”

Ook interessant

Geestelijke gezondheid

In een interview met het AD stelde staatssecretaris Maarten van Ooijen dat kinderen te snel naar een psycholoog zouden sturen. Het leverde een hoop...

Fondsenwerving & goede doelen

Hulphond Nederland heeft een eerste samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Amalia kinderziekenhuis in Nijmegen. De partijen gaan hulphonden inzetten bij zieke kinderen. Vandaag, op internationale...

Nieuws

Fonds Gehandicaptensport heeft haar bestaande ‘(S)Cool on Wheels’-programma doorontwikkeld voor het speciaal onderwijs met ondersteuning van Reggeborgh. Deze nieuwe ‘(S)Cool on Wheels Uniek’-clinics zijn...

Gezondheid

Natuur levert gezondheidsvoordelen op, daarvoor is steeds meer bewijs. Een toenemend aantal zorgverleners zet daarom natuur in om te werken aan de gezondheid van...