Connect with us

Hi, what are you looking for?

Fondsenwerving & goede doelen

Hulphond Nederland en Amalia Kinderziekenhuis zetten hulphonden in voor zieke kinderen

Hulphond Nederland heeft een eerste samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Amalia kinderziekenhuis in Nijmegen. De partijen gaan hulphonden inzetten bij zieke kinderen. Vandaag, op internationale dierendag, is deze samenwerking feestelijk van start gegaan.

Hulphond om te ontspannen en om te gaan met stress

Hulphond Nederland start met de inzet van hulphonden voor kinderen in het Amalia Kinderziekenhuis, onderdeel van het Radboudumc. Met de inzet van hulphonden willen beide partijen de kinderen laten ontspannen en helpen om te gaan met de stress die gepaard gaat met een ziekte, en verblijf in een ziekenhuis.

Ziekte even kunnen vergeten

“Onze honden kunnen zoveel betekenen voor mensen”, zegt Lucie Wigboldus, Algemeen Directeur Hulphond Nederland. “Als stichting blijven wij onderzoeken op welke manier wij zoveel mogelijk mensen met onze bijzondere hulphonden kunnen helpen. We zijn ontzettend enthousiast over deze samenwerking en hopen heel veel kinderen vreugde te brengen en ze hun ziekte even te kunnen laten vergeten.”

Ook voor ouders en broertjes en zusjes

“De hulphonden die we op dierendag in het verleden hebben mogen ontvangen binnen het Amalia kinderziekenhuis waren een prachtige afleiding voor kinderen. Ze boden niet alleen een verzetje, waarbij de kinderen aan iets anders dachten dan hun ziek zijn, maar gaven ook die dikke knuffel, een heerlijke warme vacht om even in te duiken.

Het is niet alleen fijn voor de zieke kinderen, ook voor ouders en broertjes en zusjes maken de honden een verschil”, aldus Iris van Dintheren, teamleider psychosociale zorg Amalia Kinderziekenhuis.

Een jongen van ongeveer 12 jaar in een rolstoel, met zijn rechter onderarm in blauw gips en zijn linkerarm in een sling, aait met zijn rechterhand een grote grijze doodle die de jongen aankijkt met zijn snuit leunend op de linkerschouder van de jongen. Rechts staat een dame met grijs haar die de hond lijkt te begeleiden en op de achtergrond kijken mensen toe.

Anouk Smulders, ambassadeur van Hulphond Nederland, heeft op Dierendag het programma officieel geopend en de hulphonden voorgesteld aan alle kinderen en aanwezige gasten in het Amalia Kinderziekenhuis.

Opschalen naar meer ziekenhuizen

De stichting gaat onderzoeken of er in de toekomst meer kinderen, ook in andere ziekenhuizen, met de inzet van hulphonden geholpen kunnen worden. Verdere opschaling is afhankelijk van de capaciteit binnen de stichting en de mogelijkheden van financiering voor deze activiteit.

Ook interessant

Nieuws

Fonds Gehandicaptensport heeft haar bestaande ‘(S)Cool on Wheels’-programma doorontwikkeld voor het speciaal onderwijs met ondersteuning van Reggeborgh. Deze nieuwe ‘(S)Cool on Wheels Uniek’-clinics zijn...

Gezondheid

Natuur levert gezondheidsvoordelen op, daarvoor is steeds meer bewijs. Een toenemend aantal zorgverleners zet daarom natuur in om te werken aan de gezondheid van...

Geestelijke gezondheid

In een interview met het AD stelde staatssecretaris Maarten van Ooijen dat kinderen te snel naar een psycholoog zouden sturen. Het leverde een hoop...

Medicijnen

Minister Ernst Kuipers is positief over de afname van de wachttijden voor medicijnen. Dat klinkt positief, toch blijven er zorgen over de wachttijd voor...