Velen van ons eten al insecten zonder dat we het weten. Insecten – of delen ervan – worden vaak verwerkt in zogenoemde E-nummers. Bovendien zijn er veel landen in de wereld waar het al heel lang gewoon is om insecten te eten. Ruim 2 miljard mensen eten insecten volgens de Wereldlandbouworganisatie. Er worden 1.900 verschillende insectensoorten gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten.
En vergeet niet: je kunt ze gewoon verwerken in lekkere gerechten. Je hoeft dus niet ‘zo’ een krekel in je mond te stoppen. Al kan dat wel leuke reacties geven op een feestje.
Hoe smaken krekels?
Je kunt krekels gekookt, gebakken, gewokt of gefrituurd eten. De smaak van krekels is rijk en nootachtig. Insecten zijn rijk aan eiwitten. De voedingswaarde van een kilo insectenvlees is vergelijkbaar met die van vlees. De samenstelling van de eiwitten is ook vergelijkbaar met vlees.
De hoeveelheid varieert sterk, net zoals dat bij verschillende vleessoorten onderling het geval is: van 7 tot 48 gram eiwit per 100 gram. Krekels zitten boordevol spieropbouwende eiwitten, vitamines, mineralen en gezonde vetten, maar echt een smaak hebben ze niet.
Wat voor voeding kun je met insecten bereiden?
Je kunt allerlei recepten bedenken waar je insecten in kunt verwerken. Je hóeft ze niet als vleesvervanger te gebruiken, maar de meeste mensen vinden dat wel het makkelijkst. Er zijn zelfs lekkere recepten voor toetjes met meelwormen. Krekels worden vaak ingezet om lekkere burgers van te maken.
Tegenwoordig zie je meer en meer producten op de markt verschijnen op basis van insecten of waar insecten in zijn verwerkt. Een leuk voorbeeld zijn de producten met en van krekels die door een Belgische firma worden gemaakt. Zo maken ze krekelsnacks waar krekelpoeder in is verwerkt die als alternatief kunnen dienen voor reguliere chips.
Een stapje dichter bij de krekel zijn de chocokrekels; dit zijn gedroogde krekels die een jasje van echte Belgische chocolade hebben gekregen.
Insecten eten is goed voor het milieu.
Insecten worden gezien als de duurzame vleesvervanger bij uitstek. Volgens een artikel in het duurzame nieuwsplatform OneWorld komt bij de insectenkweek slechts 1% van alle koolstofdioxide vrij die nodig is om één kilo rundvlees te produceren. Naast het feit dat insecten zorgen voor een lagere CO2-uitstoot, hebben insecten minder water en ruimte nodig.
Zeker op lange termijn is het dus vele malen duurzamer dan grootschalige veeteelt. Een kilo rundvlees heeft bijvoorbeeld 25 kilo aan voer gekost. Voor een kilo eetbare krekels is dat slechts 2 kilo voer. En MilieuCentraal toonde ook aan dat insecten een belangrijke bron van eiwitten zijn. Wie allergisch is voor schaaldieren of huisstofmijt moet wel voorzichtig zijn met het krekels eten.
Krekels eten is gezond
Uit een onderzoek van de Universiteit van Wisconsin bleek ook dat mensen die elke dag krekels eten, gezondere darmen hebben dan mensen die dat niet doen. Bij proefpersonen met krekels op het dieet was een eiwit dat wordt geassocieerd met ontsteking in het bloed, verminderd. Ze vonden ook meer “gezonde bacteriën” in hun darmen. Krekels eten is lekker, gezond én goed voor het milieu.
Volgens het Voedingscentrum passen insecten dan ook uitstekend in een gevarieerde en gezonde voeding. Insecten kun je bijvoorbeeld eten als vervanger vlees.