Mannen die meer cholesterol en dierlijke vetten binnenkrijgen, hebben meer risico op het krijgen van blaaskanker. Dat blijkt uit nieuw wereldwijd onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Dat voeding mogelijk een rol speelt bij blaaskanker biedt meer mogelijkheden voor het verkleinen van de kans op deze veelvoorkomende vorm van kanker.
Nieuwe inzichten
Uit het onderzoek blijkt dat cholesterol en dierlijke vetten bij met name mannen een verband heeft met een hoger risico op blaaskanker. Bij vrouwen hebben de onderzoekers gezien dat zij minder kans op blaaskanker hebben wanneer ze een bepaald soort onverzadigde vetten en plantaardige oliën via voeding binnenkrijgen (voorbeelden hiervan zijn olijfolie, arachideolie, maiskiemolie en zonnebloemolie).
Cholesterol door veel verzadigde vetten
Hoge cholesterol komt vooral door voeding met veel verzadigde vetten, overgewicht en te weinig beweging. Een gezond voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf, een gezond gewicht en een gezonde leefstijl met voldoende beweging en niet roken verminderen het risico op een verhoogd cholesterolgehalte.
Blaaskanker in Nederland
Jaarlijks krijgen ongeveer 7.000 mensen in Nederland de diagnose blaaskanker. Blaaskanker komt ongeveer 3 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het staat bij zowel mannen als bij vrouwen in de top 10 van meest voorkomende vormen van kanker. Bij mannen is het de zesde en bij vrouwen de zevende meest voorkomende kankersoort.
Risico’s voor het krijgen van blaaskanker
Van roken was al bekend dat het de belangrijkste risicofactor is voor blaaskanker. Rokers hebben ongeveer 3 keer zoveel kans op blaaskanker dan niet-rokers. Het nieuwe onderzoek duidt nu aan dat ook voeding een rol kan spelen bij het wel of niet krijgen van blaaskanker, wat belangrijk is voor maatregelen met als doel de kans op deze ziekte te verkleinen.
Onderzoek onder 540.000 mensen uit 11 landen
Bij het nieuwe onderzoek zijn experts betrokken verbonden aan onder andere de Universiteit Maastricht, het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van 540.000 mensen uit 11 landen. Het is gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
Relevant voor preventie
Dr. Anke Wesselius, Universitair docent Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht en betrokken bij het onderzoek: “Meer kennis over een mogelijke rol van vetten en oliën bij de ontwikkeling van blaaskanker is van groot belang. Verzadigde vetten zijn namelijk een groot onderdeel van voedingspatronen in westerse landen. De bevindingen van ons onderzoek suggereren dat het type vet dat we eten impact kan hebben op het wel of niet krijgen van blaaskanker, wat erg relevant is voor de preventie van deze vorm van kanker.”
Een wereld te winnen
Germund Daal, Hoofd doelrealisatie en communicatie bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “De bevindingen van dit nieuwe onderzoek benadrukken wederom de noodzaak om gezonde keuzes in voeding en leefstijl te maken. Daar maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zich hard voor. We wisten al dat overgewicht een van de belangrijkste risico’s is voor het krijgen van kanker, dit nieuwe onderzoek duidt nu aan dat de hoeveelheid en het soort vet dat we eten ook aandacht verdient. Met preventie is er een wereld te winnen.”